top of page

Позиція громадянського суспільства щодо справедливої трансформації шахтарських громад

УАО є одним з підписантів Позиції громадянського суспільства щодо справедливої трансформації шахтарських громад у повоєнному відновленні України


Позиція громадянського суспільства щодо справедливої трансформації шахтарських громад у повоєнному відновленні України


Повномасшабне вторгнення росії відстрочило плани та стратегії шахтарських громад стосовно справедливої трансформації. Війна підсилює проблеми цих громад: відбувається руйнування критичної інфраструктури, затоплення шахт з усіма супутніми екологічними наслідками на додачу до вже наявних екологічних проблем, спричинених вугільною промисловістю. Люди вимушені евакуюватися, і невідомо, чи повернуться вони до своїх громад. Проте, справедлива трансформація вугільних міст допоможе створити умови не тільки для післявоєнного зеленого відновлення, а й подальшого сталого економічного та соціального розвитку. Зокрема, важливо звернути увагу на такі напрямки як енергетика, захист довкілля, економіка, освіта, житлова політика, гендерна рівність та інклюзивність:

  • Питання енергетичної безпеки мають бути вирішені не тільки відбудовою інфраструктури, а й зміщенням фокусу на низьковуглецеві та енергоефективні технології, з розвитком розподіленої генерації з відновлюваних джерел енергії.

  • Вирішення питань екологічної та техногенної безпеки має передбачати розв’язання проблем, які виникли як унаслідок функціонування вугільної промисловості, так і через руйнування, спричинені військовими діями, а також враховувати вплив на здоров’я населення.

  • Відновлення економіки та економічний розвиток шахтарських громад має передбачати диверсифікацію економіки, враховувати особливості та стан громад і сприяти сталому розвитку.

  • Освіта для відновлення шахтарських громад має включати реформування системи освіти, профорієнтації, перепрофілювання та підтримки спеціалістів різних вікових груп.

  • Важливим є забезпечення житлом та доступ до соціальної інфраструктури, як один з визначальних факторів для визначення можливості проживання на певній території.

  • І, нарешті, важливо враховувати аспект гендерної рівності та універсальної доступності у питаннях працевлаштування, освіти, оплати праці тощо.

Долучитися до позиції мозна за посиланням: https://ecoaction.org.ua/pozytsii-spravedlyva-transformatsia.html


4 перегляди0 коментарів
bottom of page