top of page

"Оцінювання в умовах воєнного часу..." - тема конференції УАО у 2023 році

Оновлено: 25 квіт. 2023 р.

23-24 травня 2023 року відбудеться щорічна конференція Української Асоціації Оцінювання, тема якої - "Оцінювання в умовах воєнного часу: від гуманітарної допомоги до державної політики".


Запрошуємо членів Асоціації, представників центральних та місцевих органів влади, міжнародних та донорських організацій, представників громадянського суспільства, дослідників, викладачів, студентів та усіх бажаючих долучитися до діалогу щодо запровадження моніторингу і оцінювання стратегій, програм і проектів у воєнний і післявоєнний час.

24 лютого 2022 року о 4 годині ранку Росія почала повне вторгнення в Україну. Росія обстрілювала не лише військові об’єкти, а й школи та лікарні, житлові квартали, а також евакуаційні та волонтерські центри. Ця нова реальність змусила багато країн переглянути свої погляди на безпеку та встановити нові підходи до процесів формування політики для захисту демократії та дотримання прав людини. Практика моніторингу та оцінювання, будучи основою розробки та реалізації державної політики, не є винятком, і також переживає метаморфози щодо забезпечення правильності векторів розвитку та пом’якшення негативних наслідків рішень, що приймаються. Враховуючи масштаби конфлікту, сектор МіО зазнає труднощів у роботі в цих обставинах, коли рішення потрібно приймати швидко «на місцях». Динаміка та тенденції війни незрозумілі, інформацію часто важко перевірити, а значна частина даних недоступна або повністю засекречена.

Статус кандидата в ЄС, який Україна отримала в червні 2022 року, широко відкрив двері можливостей для відновлення країни. Це також принесло нові виклики та вимоги, включно із забезпеченням належного рівня прозорості та підзвітності витрачання державних коштів і коштів донорів і побудови належної системи моніторингу та оцінки навколо цього.

Цьогорічна щорічна конференція УАО буде зосереджена на оцінюванні державної політики та оцінюванні гуманітарної допомоги. Асоціація хоче привернути увагу українських політиків до важливості включення оцінювання в політичний цикл, а також поділитися досвідом проведення гуманітарних оцінок у режимі реального часу з міжнародною спільнотою оцінювачів. Після конференції відбудуться щорічні збори членів Асоціації та внутрішній семінар з тематичних досліджень та оцінювання впливу.


Очікувані результати конференції:

  1. Збірник тез конференції;

  2. Резолюція конференції з висновками та рекомендаціями щодо вдосконалення моніторингу і оцінювання політик, стратегій, програм і проектів у воєнний та післявоєнний період;

  3. Алгоритми спілкування з людьми, які постраждали від війни.

Порядок денний конференції:

23 травня, 11.00 – 15.00

  • Відкриття конференції: Ольга Красовська, керівник УАО

  • Вітальне слово від Польської Асоціації Оцінювання

  • Важливість моніторингу та оцінки під час кризи та війни, Лариса Пильгун, УАО

  • Гуманітарний досвід громадянського суспільства з 2022 року, Дмитро Кондратенко, УАО

  • Моніторинг військових злочинів, Михайло Савва, УАО

  • Актуальні виклики в українській політиці: національний та регіональний вимір, Ольга Красовська, Андрій Деркач, УАО

  • Оцінювання європейських структурних фондів: досвід Румунії, Лаура Трофін (Румунія)

  • Як посилити роль оціночних товариств у виробленні політики: досвід Польського оцінювального товариства, Моніка Бартосевич-Нізьолек, (Польща)

  • Обговорення виступів. Модератор - Ольга Красовська, УАО.

23 травня, 15.30 – 17.00

  • Спеціальна сесія «Уроки оцінювання під час війни».

Мета сесії – оприлюднення та обговорення результатів оцінювання проектів допомоги людям і територіям, постраждалим від війни в Україні з 2014 року.

Цільова аудиторія сесії: фахівці з оцінювання та керівники проектів, які готові поділитися висновками щодо допомоги людям і територіям, постраждалим від війни в Україні з 2014 року, представники влади і громадянського суспільства, волонтери, представники наукових і навчальних закладів, а також аналітичних та дослідницьких організацій.

Ідея сесії: з 2014 року до повномасштабного вторгнення в Україні було реалізовано багато проектів, спрямованих на допомогу ветеранам та переселенцям, безпечну інтеграцію постраждалих від війни територій. Під час їх проведення було зроблено багато висновків про те, що і як робити, як краще організувати таку допомогу, а чого саме не варто робити. Ці висновки стосуються проектного менеджменту, роботи з цільовими аудиторіями та взаємодії між проектом, громадою, владою тощо. Оскільки набутий досвід не передається, а найкращі практики не використовуються, Україна стикається з такими ж болючими помилками. Новим досвідом, набутим за минулий рік, теж потрібно ділитися, адже війна ще не закінчилася, і досвід України може бути корисним за її межами. Під час сесії ми поділимося інформацією, яка допоможе підвищити ефективність та вплив проектів у постраждалих від війни районах.


24 травня, 12.00 – 18.00

12.00 – 14.00 «Кейси в оцінюванні»: майстерня для членів УАО. Roeland Hemsteede, IOD Park (Великобританія)

15.00 – 17.00 «Оцінювання впливу або як оцінювання може допомогти побудувати міст між бізнесом та владою»: майстерня для членів УАО. Йована Булатович, Institute for Development Impact (США), Наталія Якимчук, Міжнародний республіканський інститут (Україна/США).

17.00 - 18.00 Річні збори членів УАО



28 переглядів0 коментарів
bottom of page